Hoe werkt een omvormer?
Van gelijkstroom naar wisselstroom.
In vergelijking met een zonnepaneel is een omvormer een stuk ingewikkelder. Een omvormer zet opgewekte stroom die vanuit het zonnepaneel komt om in bruikbare stroom voor de apparaten in en rondom uw huis.
De taak van de omvormer
Onder invloed van de zon wekken zonnepanelen elektrische stroom op. Het ‘soort’ stroom dat zonnepanelen opwekken is gelijkstroom. De taak van een omvormer is vervolgens om deze gelijkstroom om te zetten in bruikbare stroom voor uw elektrische apparaten. Deze stroom wordt ook wel wisselstroom genoemd.
De juiste omvormer
Bij het kiezen van de beste omvormer voor uw zonnepanelen letten wij op:
- het totale vermogen van alle zonnepanelen;
- de oriëntaties van de set zonnepanelen;
- of er schaduw valt op één van de zonnepanelen.

Hoe werkt een optimizer?
Wanneer er sprake is van schaduwwerking of verschillende oriëntaties, wekken niet alle zonnepanelen dezelfde hoeveelheid energie op. Wekt één zonnepaneel minder op, dan heeft het hele systeem daar last van. Een oplossing is het gebruik van optimizers. Dit zijn slimme kastjes die onder het zonnepaneel worden bevestigd. De optimizers zorgen ervoor dat de energie-opbrengst van elk paneel maximaal is en afzonderlijk gemeten wordt.
De taak van de optimizer
Optimizers zorgen ervoor dat de opbrengsten van elk afzonderlijk zonnepaneel maximaal zijn. Doet één van de panelen het minder goed door schaduwwerking of minder instraling van de zon? Dan blijven de andere panelen wel optimaal opbrengsten leveren. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn.
Wanneer is het slim om een optimizer te gebruiken?
Wanneer er bij uw dak sprake is van minder gunstige zonsituaties, zoals veel schaduw op een aantal van uw zonnepanelen of bij een zonnepaneleninstallatie die op meerdere dakvlakken met verschillende oriëntaties wordt geïnstalleerd, is het verstandig om voor een optimizer te gaan.

Zorg ervoor dat u de juiste omvormer kiest!
Een zonnepanelen installatie kan niet zonder omvormers.
Welke soorten omvormers zijn er?
Er zijn een aantal verschillende soorten omvormers te onderscheiden. Qua functie doen ze allemaal hetzelfde, maar de werking is net wat anders.
Micro-omvormer
We beginnen bij de micro-omvormer. Deze wordt vooral in kleinschalige projecten gebruikt. De micro-omvormer zet de gelijkstroom van 1 tot 4 panelen om naar wisselstroom. Dit type omvormer is relatief duur, maar bij een klein aantal panelen kan het wel uit. Dat komt omdat u niet hoeft te investeren in de aanleg van 1 centrale omvormer. Daarnaast hebben de prestaties van de panelen geen invloed op elkaar, omdat ze individueel of in kleine groepen zijn aangesloten.


Zeer Veilig: geen hoge spanning op uw dak
Het gebruik van micro-omvormers wordt niet alleen door experts aanbevolen maar ook door de brandweer en verzekeringsmaatschappijen. Ze voldoen aan de strengste veiligheidseisen van de overheid. Door het gebruik van micro-omvormers werkt het systeem namelijk volledig in wisselstroom, dus geen gelijkstroom met hoge spanning op het dak. Een zonnepaneel die is aangesloten op een micro omvormer geeft NOOIT een vlamboog, dit resulteert in het meest brandveilige zonnepanelen systeem.
String-omvormer
De string-omvormer wordt zo genoemd omdat hij de productie van 1 of meerdere serie geschakelde panelen omzet. Zo’n serie noemen we ook wel een string. Dit type is erg efficiënt en vooral geschikt als er weinig of geen schaduw op uw panelen valt. De omvormer is erg makkelijker te installeren, maar het nadeel is dat de panelen wel invloed hebben op elkaars prestatie. Dat komt omdat ze dezelfde stroomkring delen. Dus als er 1 paneel minder presteert, bijvoorbeeld omdat er schaduw op valt, dan leveren alle andere panelen ook minder op. Om precies te zijn leveren ze dan allemaal hetzelfde op als het minst functionerende paneel. Heeft u een mooi plat dak zonder schaduw? Dan is deze omvormer ideaal en het minst duur.


Optimizers
In tegenstelling tot de string-omvormer, worden er bij dit type omvormer twee processen gescheiden. Een optimizer zorgt ervoor dat het optimale vermogen van elk paneel wordt behaald. Het omvormen van de stroom gebeurt nog wel centraal.
Dit is ideaal als er schaduw op uw dak valt, omdat uw vermogen optimaliseert en er geen hele series zonnepanelen slechter gaan presteren. Dit type omvormer is wel duurder dan een string-omvormer, maar goedkoper dan een groot project met micro-omvormers. Een mooie middenweg, dus.
Veiligheid staat nummer 1
SolarEdge is de enige omvormer-oplossing die beantwoordt aan de meest geavanceerde Europese veiligheidsrichtlijnen. SolarEdge biedt een verhoogde veiligheid met twee ingebouwde functies: SafeDC™ en vlamboogdetectie en -onderbreking. Het SolarEdge-systeem schakelt de DC-spanning automatisch af wanneer de AC-stroom uit staat. Een SolarEdge power optimizer schakelt automatisch de DC-spanning in de PV-bedrading af ter bescherming van installateurs, onderhoudspersoneel en brandweerlieden.


Hybride omvormer
Een hybride omvormer heeft meerdere functies. Ze kunnen bijvoorbeeld van verschillende energiebronnen energie verwerken of opgewekte stroom opslaan.
Eerlijk advies van Opgewekt BV Zoetermeer over omvormers en optimizers
Welke soort en type omvormer het meest geschikt is voor uw zonnepanelensysteem, is afhankelijk van het vermogen van uw zonnepanelen en of er sprake is van schaduwvorming op uw dak. Bij Opgewekt BV hebben we omvormers en optimizers die ervoor zorgen dat uw zonnepanelensysteem de optimale opbrengsten realiseert. Daarnaast beschikken alle omvormers en optimizers ook over een conformiteitscertificaat. Onze persoonlijke adviseurs informeren u graag wat voor u de beste keuze is.


Gratis advies voor uw dakplan?
Wilt u weten welk dakplan het beste bij uw dak past? Neem dan contact op met één van onze adviseurs voor een persoonlijk advies.
Neem contact met ons op
Bezoek ons:
Industrieweg 88, 2712 LC Zoetermeer
E-mail ons:
Bel ons:
070-2210050