Al met 6 zonnepanelen 1 stap verhoging

Sinds 1 januari 2015 is het wettelijk verplicht bij de verkoop van een woning een definitief energielabel te overhandigen. Dit label zegt iets over de energiezuinigheid van uw woning. Het energielabel is vergelijkbaar met dat van bijvoorbeeld een wasmachines of een auto en kent een schaal van A tot en met G. Een A-label is goed en bij een woning met een G-label is veel te verbeteren. Op de website zoekuwenergielabel.nl kunt u het (voorlopige) energielabel van uw woning opzoeken. Daarbij wordt vermeld of het om een voorlopig label gaat of niet. Via de website energielabelvoorwoningen.nl kunt u uw definitieve label aanvragen.

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! Verkopers en verhuurders zijn verplicht om aan kopers en huurders een energielabel te geven.

Bij verkoop of nieuwe verhuur is een definitief label verplicht op straffe van een boete van maximaal 405 euro.

Op de woningmarkt is een mooi energielabel een extra verkoopargument. Bovendien hebben studies laten zien dat een energiezuinig huis nu al meer opbrengt dan hetzelfde huis met een slechtere energieprestatie. Dit besef bij kopers zal alleen nog maar toenemen. Het leuke aan zonnepanelen is dat de invloed op het energielabel behoorlijk is.

Door zonnepanelen aan te schaffen verlaagt u de zogenaamde EnergieIndex en kunt u het energielabel met één of meerdere stappen verhogen.

De mate waarin de EnergieIndex (energielabel) verandert wordt bepaald door de oppervlakte van de zonnepanelen gedeeld door de ‘omvang’ van uw huis. De omvang wordt daarbij enerzijds bepaald door uw woonoppervlakte, anderzijds door de oppervlakte grenzend aan de buitenlucht en de grond. Dit betekent voor een tussenwoning dat 15 zonnepanelen een veel grotere verbetering geeft van het energielabel geeft dan een vrijstaande woning met 15 zonnepanelen.

Het maakt niet uit of zonnepanelen van bijvoorbeeld 240, 270 of 275 Wp heeft. De overheid kijkt voor de bepaling van het energielabel alleen naar de oppervlakte zonnepanelen en gaat uit van een waarde van 120 Wp per vierkante meter. Het houdt dus geen rekening met de gestaag stijgende efficiëntie van zonnepanelen. Sinds de invoering van de berekening is dit toch zo’n 20% gestegen.

Als u uw energielabel wenst vast te leggen en u heeft zonnepanelen, dan dient u bij de overheid 2 documenten aan te leveren: de factuur van de zonnepanelen en een foto van uw dak met zonnepanelen. Aan de hand van deze bewijsstukken wordt de verbetering van de EnergieIndex berekend en zodoende uw energielabel.

Energielabels lopen van A++ (zeer zuinig) tot en met G (zeer onzuinig) maar eigenlijk ligt daaronder een getal: de Energie-Index (EI).

Onderstaand treft u een overzicht van de Energieindex (EI-waarde) en het bijbehorende energielabel:

Als voorbeeld:

Een tussenwoning van 116 m2 heeft met een systeem van 12 panelen (1,65 x 0,99 m) met 45 graden helling op het zuiden een EI vermindering van 0,53. Hiermee kun je bijvoorbeeld van label C naar A gaan. Een hoekhuis van 116 m2 heeft met eenzelfde systeem een EI vermindering van 0,42.

De woningmarkt.
Vanaf januari 2008 zijn er ruim 50.000 woningen verkocht met het energielabel, dat is 15% van de totale markt. Maar door de informatie die het label bevat blijken gelabelde koopwoningen gemiddeld 24 dagen sneller een nieuwe eigenaar te vinden dan huizen zonder label.

In de transactieprijs is er al een energielabel-effect zichtbaar. Onder 50.000 kooptransacties van woningen met een energielabel, bleek een groene prijspremie waarneembaar. Zo betaalden kopers gemiddeld 3 procent (6000 euro) meer voor een gelijkwaardige woning met een groen (labels A, B en C) label dan een rood label (labels D tot en met G).

Spreekt het u aan het energielabel te verbeteren door het plaatsen van zonnepanelen dan kunt u zich via het onderstaande formulier aanmelden voor het maken van een vrijblijvende afspraak voor een deskundig advies. We komen graag bij u langs.

Laat ons u bellen voor een vrijblijvend adviesgesprek

Gelieve uw naam in te vullen

Vul uw telefoonnummer in

Vul uw emailadres in

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld