Uw zonnepanelen hebben niet veel onderhoud nodig. Doordat de panelen in het algemeen onder een hoek geplaatst zijn en tevens voorzien zijn van een speciaal folie zal het vuil er met een regenbui vanzelf afspoelen. De panelen zijn gemaakt van gehard glas dat tegen vrijwel alle weersomstandigheden bestand is. Echter over de jaren zullen de panelen vervuild raken wat het rendement zal beïnvloeden.

Zonnepanelen in landscape opstelling

Zonnepanelen die in landscape opstelling zijn geplaatst op een plat of dakpannen dak hebben anders last van vuil dan zonnepanelen in protrait opstelling.

Vuil en stof wat op het zonnepaneel valt zal door regen en sneeuw naar de onderrand van het paneel spoelen, hierdoor ontstaat er een rand met vuil en alg dat tussen het glas en het aluminium frame zal ophopen. Dit "randje" vuil zorgt ervoor dat de onderste interne string minder licht kan ontvangen en dus minder energie zal produceren, dit heeft tot gevolg dat deze string in by-pass wordt gezet en verliest u 1/3 van de energieopbrengst.

Alg en vuil kan ervoor zorgen dat uw systeem binnen een aantal jaar na aanschaf slechts 2/3 aan energie zal produceren. Tevens zal door ophoping van alg en vuil de kans worden vergroot dat het zonnepaneel lek raakt en er vocht tussen het glas en de zonnecellen kan kruipen.

Regen dat op een plat dak valt spat viezigheid op dat op het dak ligt, u zult merken dat na een regenbui het paneel vies is geworden door dit opspattende vuil. Dit proces versnelt de afname van energieproductie en is het dus zaak een systeem op een plat dak vaker te reinigen.

Zonnepanelen in portret opstelling

Vuil en stof wat op het zonnepaneel valt zal door regen en sneeuw naar de onderrand van het paneel spoelen, hierdoor ontstaat er een rand met vuil en alg dat tussen het glas en het aluminium frame zal ophopen. Dit "randje" vuil zorgt ervoor dat alle interne strings afgedekt worden en zal het hele zonnepaneel minder energie gaan opbrengen. De interne strings zullen niet worden overbrugt omdat deze allemaal met dezelfde hoeveelheid vuil worden bedekt.

Mocht u in deze situatie ook zonnepanelen hebben die in landscape geplaatst zijn dan kan dit als gevolg hebben dat de zonnepanelen in landscape opstelling uiteindelijk meer energie produceren dan de zonnepanelen in portret opstelling. In deze situatie heeft u dus verschillende zonnepanelen met verschillende energie opbrengsten.

Als de panelen voor langere periode niet schoongemaakt worden kan er zelfs blijvende schade optreden in de zonnecellen en uw systeem dus onnodig blijvend energieverlies gaan leiden.

Wij adviseren om de panelen één keer per twee jaar schoon te maken of schoon te laten maken met water. Dit moet echter niet onder hoge druk gebeuren. Gebruik voor het reinigen van de zonnepanelen een zachte borstel (zoals deze ook gebruikt worden voor het wassen van de auto). Een spons is ook goed te gebruiken om wat hardnekkiger vuil te verwijderen. Gebruik GEEN schuurspons, dit zal blijvende schade toebrengen aan het glas!

Het schoonmaken kan het beste in het voorjaar gebeuren wanneer het nog niet te warm is. Uw zonne-energie systeem bestaat echter niet alleen uit de PV-panelen, maar ook uit een koppeling met het elektriciteitsnetwerk via een omvormer. Indien u wenst kunnen wij het onderhoud voor u uitvoeren. Wij hebben onze eigen Osmose water installatie. Het onderhoud bestaat echter niet alleen uit het schoonmaken van de panelen. De volgende werkzaamheden worden uitgevoerd:

  • Het controleren van eventuele beschadigingen
  • Uitlezen, doormeten en reinigen van de omvormer
  • Het controleren van alle aansluitingen
  • Bij afwijkingen in de opbrengst wordt een vermogensmeting uitgevoerd per string
  • Reinigen van de zonnepanelen

De prijs van een onderhoudscontract hangt af van de grootte voor het system. Bent u geïnteresseerd in een onderhoudscontract, laat dan hier uw gegevens achter dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Contactformulier

Gelieve uw naam in te vullen

Gelieve uw emailadres in te vullen.

Invalid Input

Gelieve uw onderwerp aan te geven.

Vul uw postcode in

Gelieve uw bericht in te vullen.

Invalid Input